fredag den 14. december 2012

Dit, mit eller vores 3: at dele links

I dette indlæg vil jeg slå et slag for at dele links med eleverne, og lære dem at samle links - og dele dem med hinanden.
Dette er utroligt smart, dels i det daglige arbejde, dels ved arbejde med en specifik opgave eller et projekt.

Til formålet kan man fx bruge annotary, som jeg tidligere har omtalt.
Hvis du vil lave en samling til eleverne, kan du selv oprette en bruger, lave samlingen og dele den med eleverne ved at give dem linket til samlingen.
Hvis eleverne selv skal finde materiale til samlinger, skal de oprette en bruger, og du kan herefter invitere eleverne til at deltage i en gruppe som du har oprettet. Det lyder muligvis indviklet, men er det ikke.

I dette eksempel, som min gode kollega Casper har stillet til rådighed, er der tale om en samling af relevante links for skriftlig dansk. Her lægger læreren altså materiale til eleverne. Det smarte er at man ofte får et lille billede fra siden, og linksene kan sorteres, så de fremtræder i den rækkefølge man finder giver bedst mening.

Et andet eksempel hvor eleverne i en af mine klasser i fællesskab har samlet links til en konkret afleveringsopgave i engelsk, ser du her. Jeg har inviteret eleverne til at deltage i en gruppe, og inde i den gruppe har vi forskellige samlinger. På den måde kan alle vende tilbage til linksene, og de skal kun gemme ét bogmærke - nemlig til gruppen. Læg mærke til hvordan eleverne, af sig selv, har tilføjet kommentarer om de tekster de har fundet, så de selv og andre læsere kan se hvad artiklerne handler om. Godt gået!

Vær opmærksom på at alle links samlet i annotary er offentlige og ikke kan gøres private.