tirsdag den 21. august 2012

Dit, mit eller vores 2

Google Docs
Mit forrige blogindlæg handlede om fordelene ved at anvende kollaborative skrivning, og det følger jeg op på i dag, da det er blevet et uundværligt værktøj i min undervisning.

Google Docs er et populært værktøj til at skrive dokumenter online og i modsætning til typewith.me, som jeg tidligere har omtalt, kan man også arbejde med regneark, præsentationer og tegninger, selvom Docs ikke er ligeså avanceret som fx Office. Til gengæld kan man altså samarbejde om det samme dokument - som er den del af Docs jeg personligt bruger mest - enten real-time eller forskudt. 

I undervisningssammenhæng er det oftest fordelagtigt at bruge Google Docs, fordi dokumentet ligger i din dokumentsamling, og ikke kun kan genfindes hvis du stadig har linket. Man kan ordne dokumenterne i mapper (kaldet samlinger), som man kan give eleverne adgang til og hvor man nemt kan dele filer med dem. Ligeledes har de også mulighed for at oprette mapper sammen og dele filer indbyrdes. For at kunne benytte denne mulighed skal alle have en gmail-konto, og dokumentets ejer bestemmer hvem der skal have adgang til dokumentet og hvilken type adgang der er tale om: skal de kunne se dokumentet (vise), have redigeringsrettigheder eller kunne kommentere. Dette valg afhænger af hvad dokumentet skal bruges til. Hvis der fx er tale om et arbejdsark som alle skal arbejde med, er det smart kun at lade eleverne 'vise'. Ellers vil de nemlig allesammen skrive i dit originaldokument. For at kunne arbejde i deres eget dokument, skal eleverne lave en kopi, og evt dele den med hinanden i en gruppe.

Et tip er at give en mappe faste rettigheder, så skal du ikke sidde og indstille på de enkelte dokumenter du kommer i dem.

En anden funktion der gør Docs smart er muligheden for løbende at kommentere elevens arbejde. Dette kan selvfølgelig gøres direkte i dokumentet (hvis de har givet dig ret til at redigere, vel at mærke), i kommentarer eller i chatfunktionen, som fungerer rigtigt fint til her-og-nu-spørgsmål.

Hvordan man opretter en g-mail, opretter og deler dokumenter osv kan man finde beskrivelser og videoer af en masse på nettet. Du kan også prøve at spørge en kollega om hjælp, for der er allerede rigtigt mange lærere der anvender Docs.

Du finder Google Docs her


0 kommentarer:

Tilføj en kommentar